torsdag 24 september 2015

Skolan och värdegrunden

Idag hade fyra lärare från Kyrkostrands-Jungmans skola den stora förmånen att få delta i den sista fortbildningsmodulen kring den nya läroplanen som tas i bruk hösten 2016. Under fortbildningen talade Hem och skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk om hur viktigt det är att synliggöra värdegrunden i skolan.
Hon inledde med en stark bild. Den mänskliga muren i Torneå.




Källa: Helsingin sanomat



Som tur är tar den finska läroplanen starkt avstånd från dylika ageranden och åsiktsyttringar. 

Här är några citat ut läroplansgrunderna som vi följer:

"Den grundläggande utbildningen skall fostra eleverna till kännedom om de mänskliga rättigheterna och till att de högaktar och försvarar dem."

"Jämlikhet och en allmän princip om alla människors lika värde är ett centralt mål för den grundläggande utbildningen."

"Den grundläggande utbildningens uppdrag är att förebygga ojämlikhet och utslagning."

"Den grundläggande utbildningen ska utvecklas enligt principen om inkludering."

"Den grundläggande utbildningen ska öppna perspektiv mot ett globalt ansvar som sträcker sej över generationer."


I Kyrkostrands-Jungmans skola jobbar vi med en värdegrund som står fast förankrad i orden kunskap, respekt och tolerans. Vi jobbar för att befästa kunskap som kan tillämpas och öka förståelsen för olikheter och sammanhang. Kunskapen och en bred allmänbildning hos alla elever är ett grundläggande fundament för ett välfungerande land. Här någonstans ser jag att den finska skolan misslyckats i sitt uppdrag.
Vi är bland dom främsta länderna när det gäller PISA resultat, men när det gäller trivsel och sociala kompetenser lyser våra framgångar inte lika starka. Någonstans ser jag ett samband mellan muren i Torneå och en total okunskap hos de individer som ingick i muren. Det är något i allmänbildningen de gått miste om. Det är en viktig del av den finska läroplanen som aldrig nått fram till dessa individer. Deras agerande är fullständigt respektlöst och ohumant. 

Lyckas vi öka kunskapen om andra länder, kulturer, och hur vi bemöter andra människor kan vi rasera murar. I Kyrkostrands-Jungmans skola har vi förmånen att ha en otrolig fin blandning av elever med olika förmågor, ursprung, mål och drömmar. Det är klart att vi är osams ibland, det blir man när man umgås så tätt många timmar varje dag. Ändå jobbar vi ihärdigt och enträget för att skapa trygghet och tolerans bland alla individer i vår skola. Framför allt jobbar vi för att alltid hålla vårt primära mål för våra ögon, att öka kunskapen. Nyfikna, öppna levnadsglada individer bygger inte murar, de lyfter blicken och ser horisonten. Det är då man ser att det faktiskt finns plats för alla. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar